danas je 29.4.2024

Input:

Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu

19.7.2022, Izvor: Narodne novine

I. OPĆE ODREDBE

Predmet Zakona

Članak 1.

Ovim se Zakonom utvrđuju nadležna tijela i zadaće nadležnih tijela, obveze subjekata u poslovanju s hranom, službene kontrole te se propisuju upravne mjere i prekršajne odredbe.

Veza s propisima Europske unije

Članak 2.

(1) Ovim se Zakonom osigurava provedba sljedećih akata Europske unije:

– Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane (SL L 139, 30. 4. 2004.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2021/382 оd 3. ožujka 2021. o izmjeni prilogā Uredbi (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća o higijeni hrane u pogledu upravljanja alergenima u hrani, preraspodjele hrane i kulture sigurnosti hrane (Tekst značajan za EGP) (SL L 74, 4. 3. 2021.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 852/2004)

– Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom (EU) 2021/1756 Europskog parlamenta i Vijeća od 6. listopada 2021. o izmjeni Uredbe (EU) 2017/625 u pogledu službenih kontrola životinja i proizvoda životinjskog podrijetla koji se izvoze iz trećih zemalja u Uniju kako bi se osiguralo poštovanje zabrane određenih primjena antimikrobnih sredstava i Uredbe (EZ) br. 853/2004 u pogledu izravne opskrbe mesom peradi i dvojezubaca (Tekst značajan za EGP) (SL L 357, 8. 10. 2021.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 853/2004)

– Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu (Tekst značajan za EGP) (SL L 338, 22. 12. 2005.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2020/205 оd 14. veljače 2020. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 2073/2005 u vezi sa salmonelom u mesu gmazova (Tekst značajan za EGP) (SL L 43, 17. 2. 2020.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 2073/2005)

– Uredbe Komisije (EZ) br. 2074/2005 od 5. prosinca 2005. o utvrđivanju provedbenih mjera za određene proizvode na temelju Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća i za organizaciju službenih kontrola na temelju Uredbe (EZ) br. 854/2004 Europskog parlamenta i Vijeća i Uredbe (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća, odstupanju od Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća i o izmjeni uredbi (EZ) br. 853/2004 i (EZ) br. 854/2004 (Tekst značajan za EGP) (SL L 338, 22. 12. 2005.), kako je posljednji put izmijenjena Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/1139 оd 3. srpnja 2019. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 2074/2005 u pogledu službenih kontrola hrane životinjskog podrijetla u odnosu na zahtjeve koji se odnose na informacije o prehrambenom lancu i proizvode ribarstva te upućivanje na priznate metode testiranja za morske biotoksine i metode ispitivanja za sirovo mlijeko i toplinski obrađeno kravlje mlijeko (Tekst značajan za EGP) (SL L 180, 4. 7. 2019.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 2074/2005)

– Uredbe Komisije (EU) br. 210/2013 od 11. ožujka 2013. o odobravanju objekata za proizvodnju klica u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća (Tekst značajan za EGP) (SL L 68, 12. 3. 2013.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 210/2013)

– Uredbe Komisije (EZ) br. 37/2005 od 12. siječnja 2005. o praćenju temperatura u prijevoznim sredstvima i prostorima za skladištenje i čuvanje brzo smrznute hrane namijenjene prehrani ljudi (Tekst značajan za EGP) (SL L 10, 13. 1. 2005) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 37/2005)

– Uredbe Komisije (EU) 2017/2158 оd 20. studenoga 2017. o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani (Tekst značajan za EGP) (SL L 304, 21. 11. 2017.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 2017/2158)

– Uredbe Komisije (EZ) br. 37/2010 od 22. prosinca 2009. o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua u hrani životinjskog podrijetla (Tekst značajan za EGP) (SL L 15, 20. 1. 2010,), kako je posljednji put izmijenjena Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2021/621 оd 15. travnja 2021. o izmjeni Uredbe (EU) br. 37/2010 radi klasifikacije tvari imidakloprid u pogledu najveće dopuštene količine rezidua u hrani životinjskog podrijetla (Tekst značajan za EGP) (SL L 131, 16. 4. 2021.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 37/2010)

– Uredbe Komisije (EZ) br. 124/2009 od 10. veljače 2009. o određivanju najviših dopuštenih količina kokcidiostatika ili histomonostatika u hrani koji su posljedica neizbježnog prenošenja tih tvari u neciljnu hranu za životinje (Tekst značajan za EGP) (SL L 40, 11. 2. 2009.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2020/499 оd 3. travnja 2020. o ispravku određenih jezičnih verzija Uredbe (EZ) br. 124/2009 o određivanju najviših dopuštenih količina kokcidiostatika ili histomonostatika u hrani koji su posljedica neizbježnog prenošenja tih tvari u neciljnu hranu za životinje (Tekst značajan za EGP) (SL L 109, 7. 4. 2020.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 124/2009)

– Uredbe (EZ) br. 1760/2000 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. srpnja 2000. o uvođenju sustava označivanja i registracije životinja vrste goveda, označivanju goveđeg mesa i proizvoda od goveđeg mesa i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 820/97 (SL L 204, 11. 8. 2000.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o prenosivim bolestima životinja te o izmjeni i stavljanju izvan snage određenih akata u području zdravlja životinja (»Zakon o zdravlju životinja”) (Tekst značajan za EGP) (SL L 84, 31. 3. 2016.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 1760/2000), u dijelu koji se odnosi na obvezni sustav označavanja goveđeg mesa i proizvoda od goveđeg mesa

– Uredbe (EZ) br. 2160/2003 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. studenoga 2003. o kontroli salmonele i drugih određenih uzročnika zoonoza koji se prenose hranom (SL L 325, 12. 12. 2003.), kako je posljednji put izmijenjena Uredbom (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o prenosivim bolestima životinja te o izmjeni i stavljanju izvan snage određenih akata u području zdravlja životinja (»Zakon o zdravlju životinja«) (Tekst značajan za EGP) (SL L 84, 31. 3. 2016.).

(2) Ovim se Zakonom u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi Direktiva 2008/97/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 19. studenoga 2008. o izmjeni Direktive 96/22/EZ o zabrani korištenja nekih tvari s hormonskim ili tireostatskim djelovanjem i beta-agonista u uzgoju domaćih životinja (Tekst značajan za EGP) (SL L 318, 28. 11. 2008.).

Pojmovi

Članak 3.

(1) Pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju jednako značenje kao pojmovi definirani u uredbama iz članka 2. ovoga Zakona, Uredbi (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane (SL L 31, 1. 2. 2002.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 178/2002), Uredbi (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima kojima se osigurava primjena propisa o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, o izmjeni uredaba (EZ) br. 999/2001, (EZ) br. 396/2005, (EZ) br. 1069/2009, (EZ) br. 1107/2009, (EU) br. 1151/2012, (EU) br. 652/2014, (EU) 2016/429 i (EU) 2016/2031 Europskog parlamenta i Vijeća, uredaba Vijeća (EZ) br. 1/2005 i (EZ) br. 1099/2009 i direktiva Vijeća 98/58/EZ, 1999/74/EZ, 2007/43/EZ, 2008/119/EZ i 2008/120/EZ te o stavljanju izvan snage uredaba (EZ) br. 854/2004 i (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Vijeća 89/608/EEZ, 89/662/EEZ, 90/425/EEZ, 91/496/EEZ, 96/23/EZ, 96/93/EZ i 97/78/EZ te Odluke Vijeća 92/438/EEZ (Uredba o službenim kontrolama) (Tekst značajan za EGP) (SL L 95, 7. 4. 2017.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) 2017/625) i zakona o provedbi navedenih uredbi.

(2) U smislu ovoga Zakona ostali pojmovi imaju sljedeće značenje:

1) analiza trendova je praćenje rezultata analiza uzoraka ispitanih na kriterije sigurnosti i higijene hrane u procesu proizvodnje. Analiza trendova može upućivati na razvoj trenda prema nezadovoljavajućim rezultatima (razvoj negativnog trenda) i razvoj prema zadovoljavajućim rezultatima (razvoj pozitivnog trenda)

2) HACCP (engl. Hazard Analysis Critical Control Point) je sustav kontrole koji omogućava identifikaciju, procjenu i uspostavu kontrole nad kemijskim, fizikalnim i biološkim opasnostima u hrani koje su važne za sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane

3) rezidue su ostaci tvari s farmakološkim djelovanjem, ostaci njihovih metabolita i drugih tvari koje mogu zaostati u životinjskim tkivima, organima i/ili proizvodima i kao takvi mogu biti štetni za zdravlje ljudi

4) subjekt je svaka fizička ili pravna osoba koja je odgovorna za životinje, među ostalim u ograničenom razdoblju, osim držatelja kućnih ljubimaca i veterinara

5) subjekti koji proizvode hranu podložnu nastajanju akrilamida u hrani su subjekti koji proizvode i stavljaju na tržište kategorije hrane navedene u Uredbi (EU) br. 2017/2158

6) validacija je postupak ili studija dokazivanja je li metoda ili proces prihvatljiv za njegovu namjenu

7) verifikacija je provjera pregledom i razmatranjem objektivnih dokaza funkcioniraju li uspostavljene validirane metode, procedure, ispitivanja i drugi postupci u skladu sa specifikacijom metode ili postupaka utvrđenih tijekom validacije.

II. NADLEŽNA TIJELA

Podjela nadležnosti

Članak 4.

Nadležna tijela za provedbu ovoga Zakona, uredbi iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona su ministarstvo nadležno za poljoprivredu, ministarstvo nadležno za zdravstvo i Državni inspektorat sukladno podjeli nadležnosti za provedbu službenih kontrola iz propisa o službenim kontrolama i podjeli nadležnosti politika sigurnosti hrane iz propisa kojim su uređene politike sigurnosti hrane.

Izravno stavljanje hrane na tržište

Članak 5.

U skladu s člankom 1. stavkom 3. Uredbe (EZ) br. 852/2004 ministar nadležan za poljoprivredu, uz prethodnu suglasnost glavnog državnog inspektora, donosi pravilnik o nacionalnim pravilima izravne opskrbe krajnjeg potrošača malim količinama primarnih proizvoda proizvedenih na vlastitom gospodarstvu subjekta u poslovanju s hranom ili izravne opskrbe krajnjeg potrošača primarnim proizvodima proizvedenih na vlastitom gospodarstvu subjekta u poslovanju s hranom putem lokalnog objekta u maloprodaji.

Vodiči za dobru praksu

Članak 6.

(1) U skladu s člankom 7. Uredbe (EZ) br. 852/2004 ministarstvo nadležno za poljoprivredu i ministarstvo nadležno za zdravstvo, svako u svom djelokrugu, potiču izradu nacionalnih vodiča za dobru higijensku praksu i primjenu načela HACCP sustava u skladu s člankom 8. Uredbe (EZ) br. 852/2004.

(2) Ministarstvo nadležno za poljoprivredu, u suradnji s ministarstvom nadležnim za zdravstvo i Državnim inspektoratom, procjenjuje nacionalne vodiče sektora prehrambene industrije iz stavka 1. ovoga članka i ostale vodiče prema članku 8. stavku 3. Uredbe (EZ) br. 852/2004.

(3) Vodiče iz stavka 1. ovoga članka potrebno je redovito usklađivati s propisima o hrani i novim spoznajama o rizicima u hrani ili okolišu.

(4) Nadležna tijela iz članka 4. ovoga Zakona mogu za potrebe revizije zatražiti izmjenu ili usklađivanje pozitivno ocijenjenih vodiča od subjekata u poslovanju s hranom ili njihovih udruženja, koja su iste izradila.

(5) Izmjena i usklađivanje pozitivno ocijenjenog vodiča može se pokrenuti i na zahtjev udruženja subjekata u poslovanju s hranom.

(6) Revidirani vodiči iz stavaka 4. i 5. ovoga članka moraju se ponovo procijeniti u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.

(7) Vodiči Unije usvojeni u skladu s člankom 9. Uredbe 852/2004 mogu se primjenjivati na sektor na koji se odnose i ne zahtijevaju dodatno odobrenje od strane nadležnog tijela iz stavka 2. ovoga članka.

(8) U skladu s člankom 8. stavkom 4. Uredbe (EZ) br. 852/2004 ministarstvo nadležno za poljoprivredu nacionalne vodiče koji udovoljavaju zahtjevima iz članka 8. stavka 3. Uredbe (EZ) br. 852/2004 dostavlja Europskoj komisiji.

(9) Ministar nadležan za poljoprivredu donosi odluku o procijenjenom vodiču iz stavka 2. ovoga članka.

Nacionalne mjere

Članak 7.

(1) Ministarstvo nadležno za poljoprivredu obavještava Europsku komisiju i ostale države članice o namjeri donošenja propisa iz ovoga članka.

(2) U skladu s člankom 13. stavkom 6. Uredbe (EZ) br. 852/2004 i člankom 10. stavkom 6. Uredbe (EZ) br. 853/2004 ministarstvo nadležno za poljoprivredu dostavlja mišljenje Europskoj komisiji.

(3) U skladu s člankom 13. stavkom 3. Uredbe (EZ) br. 852/2004 ministar nadležan za poljoprivredu, uz prethodnu suglasnost glavnog državnog inspektora, donosi pravilnik o nacionalnim mjerama za prilagodbu zahtjevima iz Priloga II. Uredbe (EZ) br. 852/2004.

(4) U skladu s člankom 10. stavcima 3. i 8. Uredbe (EZ) br. 853/2004 ministar nadležan za poljoprivredu, uz prethodnu suglasnost glavnog državnog inspektora, donosi pravilnik o nacionalnim mjerama za prilagodbu zahtjevima iz Priloga III. Uredbe (EZ) br. 853/2004.

(5) Proizvođačima hrane s tradicionalnim obilježjima dopušta se odstupanje od zahtjeva iz članka 7. Uredbe (EZ) br. 2074/2005, a vrste i opseg odstupanja pravilnikom propisuje ministar nadležan za poljoprivredu uz prethodnu suglasnost glavnog državnog inspektora.

Dodatni zahtjevi označavanja i posebna pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla

Članak 8.

(1) Hrana životinjskog podrijetla koja potječe iz odobrenih objekata označava se oznakom zdravstvene ispravnosti ili identifikacijskom oznakom u skladu s odredbama Uredbe (EZ) br. 853/2004.

(2) Ministarstvo nadležno za poljoprivredu po službenoj dužnosti donosi rješenje o klasifikaciji proizvodnih područja živih školjkaša.

(3) Protiv rješenja ministarstva nadležnog za poljoprivredu iz stavka 2. ovoga članka nije dopuštena žalba, već se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom.

(4) Ministar nadležan za poljoprivredu odlukom donosi godišnji plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša kojim su uređeni način uzorkovanja, geografski raspored točaka uzorkovanja te učestalost uzorkovanja koja osigurava reprezentativnost rezultata analiza za određeno klasificirano proizvodno područje ili područje za ponovno polaganje.

(5) Sredstva za troškove laboratorijskih pretraga za provedbu plana iz stavka 4. ovoga članka osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu 060 Ministarstvo poljoprivrede.

(6) Ministar nadležan za poljoprivredu, uz prethodnu suglasnost glavnog državnog inspektora, pravilnikom propisuje dodatne zahtjeve označavanja hrane životinjskog podrijetla, posebna pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla i posebna pravila o mikrobiološkoj klasifikaciji i posebnim pravilima higijene živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje.

III. OBVEZE SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM

Uspostava i provedba postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava

Članak 9.

(1) U skladu s člankom 5. stavkom 1. Uredbe (EZ) br. 852/2004 subjekti u poslovanju s hranom dužni su uspostaviti, provoditi i održavati sustave i postupke temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. stavka 2. Uredbe (EZ) br. 852/2004 te u skladu s pravilnikom iz stavka 9. ovoga članka.

(2) Za subjekte u poslovanju s hranom koji su sustav i postupke temeljene na načelima HACCP sustava uspostavili i provode ga u cijelosti u skladu s pozitivno ocijenjenim vodičima iz članka 7. Uredbe (EZ) br. 852/2004 ili u skladu s pozitivno ocijenjenim vodičima Europske komisije objavljenim u Službenom listu Europske unije smatrat će se da imaju uspostavljen sustav i postupke temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. Uredbe (EZ) br. 852/2004.

(3) U skladu s člankom 5. stavkom 4. točkom a) Uredbe (EZ) br. 852/2004 subjekti u poslovanju s hranom osiguravaju Državnom inspektoratu dokaze o udovoljavanju odredbama članka 5. Uredbe (EZ) br. 852/2004 na način na koji od njih to traži Državni inspektorat.

(4) U skladu s Uredbom (EU) 2017/2158 subjekti koji proizvode i/ili stavljaju na tržište hranu podložnu nastajanju akrilamida u hrani dužni su:

– provoditi mjere za ublažavanje učinaka u svrhu smanjenja razina akrilamida u skladu s člankom 2. Uredbe (EU) 2017/2158 i te mjere uvrstiti u postupke temeljene na načelima HACCP sustava

– voditi evidenciju primijenjenih mjera za ublažavanje učinaka u skladu s člankom 4. Uredbe (EU) 2017/2158.

(5) Subjekti u poslovanju s hranom navedeni u članku 2. stavku 1. i članku 2. stavku 3. Uredbe (EU) 2017/2158 koji proizvode hranu podložnu nastajanju akrilamida u hrani moraju provoditi uzorkovanje svake grupe proizvoda sukladno Prilogu III. Uredbe (EU) 2017/2158.

(6) Subjekti iz stavka 5. ovoga članka dužni su uspostaviti i provoditi češća uzorkovanja i analize za proizvode koji imaju potencijal da premašuju referentne vrijednosti.

(7) Analizu na