EUROPSKA KOMISIJA,
uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,
uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EEZ) br. 315/93 od 8. veljače 1993. o utvrđivanju postupaka Zajednice za kontrolu kontaminanata u hrani (1), a posebno njezin članak 2. stavak 3.,
budući da:
(1)
|
Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 (2) utvrđene su najveće dopuštene količine određenih kontaminanata u hrani, među ostalim anorganskog arsena u različitim vrstama hrane.
|
(2)
|
Arsen je sveprisutni metaloid koji se u niskim koncentracijama nalazi u stijenama, tlu i prirodnim podzemnim vodama. Osim toga, i ljudske aktivnosti pridonijele su povećanju razina arsena u okolišu zbog industrijskih emisija (rudarenje, taljenje obojenih metala i spaljivanje fosilnih goriva) te upotrebe arsena u gnojivima, sredstvima za zaštitu drva, insekticidima ili herbicidima. Izloženost preko kože i udisanjem jest moguća, ali hrana i voda za piće glavni su načini izlaganja arsenu.
|
(3)
|
Znanstveni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu („Odbor CONTAM”) Europske agencije za sigurnost hrane („Agencija”) donio je 12. listopada 2009. mišljenje o arsenu u hrani (3). U tom je mišljenju Odbor CONTAM zaključio da privremeno dopušteni tjedni unos (PTWI) od 15 μg/kg tjelesne težine koji je utvrdio Zajednički stručni odbor FAO/WHO za prehrambene aditive (JECFA) više nije bio primjeren jer su podaci pokazali da anorganski arsen uzrokuje rak pluća, mokraćnog mjehura i kože te da su pri izloženosti količinama manjima od onih koje je preispitala JECFA utvrđeni brojni štetni učinci.
|
(4)
|
Odbor CONTAM odredio je za rak pluća, kože i mjehura te za lezije kože raspon referentnih vrijednosti statističke donje granice pouzdanosti (BMDL01) od 0,3 do 8 μg/kg tjelesne težine na dan. U svojem znanstvenom mišljenju odbor CONTAM zaključio je da je procijenjena izloženost anorganskom arsenu u hrani za prosječne i česte konzumente u Europi unutar raspona utvrđenih vrijednosti BMDL-a 01, te da se mogućnost rizika za neke konzumente ne može isključiti.
|