Broj
|
Naziv (22)
|
Opis
|
Obvezno označiti
|
1.1.1.
|
Ječam
|
Zrnje Hordeum vulgare L.
|
|
1.1.2.
|
Ječam, ekspandiran
|
Proizvod dobiven od mljevenog ili lomljenog zrna ječma obradom u vlažnim, toplim uvjetima i pod tlakom.
|
Škrob
|
1.1.3.
|
Ječam, pečeni
|
Proizvod dobiven postupkom djelomičnog pečenja zrna ječma samo do svijetle boje.
|
Škrob, ako je > 10 %
Sirove bjelančevine, ako su > 15 %
|
1.1.4.
|
Ječmene pahuljice
|
Proizvod dobiven parenjem ili mikroniziranjem s pomoću infracrvene topline i valjanjem oljuštenih zrna ječma. Može sadržavati manji udio ljuski ječmenog zrnja.
|
Škrob
|
1.1.5.
|
Ječmena vlakna
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje ječmenog škroba. Sastoji se od čestica endosperma i pretežno od vlakana.
|
Sirovu vlakninu
Sirove bjelančevine, ako su > 10 %
|
1.1.6.
|
Ječmene ljuske
|
Proizvod dobiven nakon suhog mljevenja, prosijavanja i ljuštenja zrnja ječma.
|
Sirovu vlakninu
Sirove bjelančevine, ako su > 10 %
|
1.1.7.
|
Ječmeno krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom prerade prosijanog, oljuštenog zrnja ječma u ječmenu kašu, krupicu ili brašno. Sastoji se pretežno od čestica endosperma sa sitnim dijelovima vanjskog omotača i nešto ostataka nakon prosijavanja zrnja.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.1.8.
|
Ječmene bjelančevine
|
Proizvod koji se dobiva nakon odvajanja škroba i posija iz zrnja ječma. Sastoji se pretežno od bjelančevina.
|
Sirove bjelančevine
|
1.1.9.
|
Krmivo od ječmenih bjelančevina
|
Proizvod koji se dobiva nakon odvajanja škroba iz zrnja ječma. Sastoji se pretežno od bjelančevina i čestica endosperma.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 60 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|
1.1.10.
|
Topljivi ostaci ječma
|
Proizvod od zrnja ječma dobiven ekstrakcijom bjelančevina i škroba vlažnim postupkom.
|
Sirove bjelančevine
|
1.1.11.
|
Ječmene posije
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijanog zrnja oljuštenog ječma. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjen veći dio endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.1.12.
|
Tekući ječmeni škrob
|
Sekundarna frakcija škroba koja nastaje pri proizvodnji ječmenog škroba.
|
Ako je udio vlage < 50 %:
|
1.1.13.
|
Ostaci pivarskog ječma nakon prosijavanja
|
Proizvod dobiven mehaničkim prosijavanjem (frakcioniranjem po veličini), koji se sastoji od malih zrna ječma i frakcija zrna ječma odvojenih prije postupka prerade u slad.
|
Sirovu vlakninu
Sirovi pepeo, ako je > 2,2 %
|
1.1.14.
|
Ostaci pivarskog ječma i slada
|
Proizvod koji se sastoji od frakcija zrna ječma i slada odvojenih tijekom proizvodnje slada.
|
Sirovu vlakninu
|
1.1.15.
|
Ljuske pivarskog ječma
|
Proizvod dobiven čišćenjem pivarskog ječma, koji se sastoji se od frakcija ljuski i sitnih ostataka.
|
Sirovu vlakninu
|
1.1.16.
|
Kruti ječmeni trop, vlažni
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje etanola iz ječma. Sadržava krutu frakciju krmiva iz destilacije.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.1.17.
|
Topljivi ječmeni trop, vlažni
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje etanola iz ječma. Sadržava topljivu frakciju krmiva iz destilacije.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 70 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|
1.1.18.
|
Slad (23)
|
Proizvod od proklijalog zrnja žitarica, osušen, mljeven i/ili ekstrahiran.
|
|
1.1.19.
|
Korjenčići slada (23)
|
Proizvod dobiven pri klijanju pivarskih žitarica i čišćenju slada, koji se sastoji od korjenčića, sitnih dijelova žitarica, ljuski i malih lomljenih zrna pivskih žitarica.
|
|
1.2.1.
|
Kukuruz (24)
|
Zrnje Zea mays L. ssp. mays.
|
|
1.2.2.
|
Kukuruzne pahuljice (24)
|
Proizvod dobiven parenjem ili mikroniziranjem s pomoću infracrvene topline i valjanjem okomušanog kukuruza. Može sadržavati manji udio ljuski kukuruznog zrnja.
|
Škrob
|
1.2.3.
|
Kukuruzno krmno brašno (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje kukuruznog brašna ili krupice. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjeno manje endosperma nego kod kukuruznih posija. Može sadržavati nešto dijelova kukuruznih klica.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
Sirovu mast, ako je > 5 %
|
1.2.4.
|
Kukuruzne posije (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje kukuruznog brašna ili krupice. Sastoji se pretežno od vanjskog omotača i nešto dijelova kukuruznih klica s nešto čestica endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.2.5.
|
Kukuruzni oklasci (24)
|
Središnji dio kukuruznog klipa. Može sadržavati male količine kukuruza i listova koji nisu uklonjeni tijekom strojne berbe.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.2.6.
|
Ostaci kukuruznog zrnja nakon prosijavanja (24)
|
Frakcija zrnja kukuruza odvojena prosijavanjem pri unosu proizvoda.
|
|
1.2.7.
|
Kukuruzna vlakna (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje kukuruznog škroba. Sastoji se pretežno od vlakana.
|
Vlagu, ako je udio < 50 % ili > 70 %
Ako je udio vlage < 50 %:
|
1.2.8.
|
Kukuruzne bjelančevine [Kukuruzni gluten] (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje kukuruznog škroba. Sastoji se pretežno od bjelančevina (prolamina) dobivenih tijekom odvajanja škroba.
|
Vlagu, ako je udio < 70 % ili > 90 %
Ako je udio vlage < 70 %:
|
1.2.9.
|
Krmivo od kukuruznih bjelančevina [Kukuruzno glutensko krmivo] (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje kukuruznog škroba. Sastoji se od posija i topljivih ostataka kukuruza. Proizvod može sadržavati lomljeno zrnje kukuruza i suproizvode iz ekstrakcije ulja od kukuruznih klica. Mogu se dodati i drugi proizvodi dobiveni od škroba i iz rafiniranja ili fermentacije proizvoda od škroba.
Može sadržavati do 2 % natrija i 2 % klorida.
|
Vlagu, ako je udio < 40 % ili > 65 %
Ako je udio vlage < 40 %:
|
1.2.10.
|
Kukuruzne klice (24)
|
Proizvod od proizvodnje kukuruzne krupice, brašna ili škroba. Sastoji se pretežno od kukuruznih klica, vanjskog omotača i dijelova endosperma.
|
Vlagu, ako je udio < 40 % ili > 60 %
Ako je udio vlage < 40 %:
|
1.2.11.
|
Pogača od kukuruznih klica (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje ulja prešanjem prerađenih kukuruznih klica na kojima se još nalaze dijelovi endosperma i sjemene ovojnice.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
|
1.2.12.
|
Brašno od kukuruznih klica (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje ulja ekstrakcijom od prerađenih kukuruznih klica.
|
Sirove bjelančevine
|
1.2.13.
|
Sirovo ulje od kukuruznih klica (24)
|
Ulje i mast dobiveni prešanjem i/ili ekstrakcijom od kukuruznih klica.
|
Vlagu, ako je udio > 1 %
|
1.2.14.
|
Kukuruz, ekspandiran (24)
|
Proizvod dobiven od mljevenih ili lomljenih zrna kukuruza obradom u vlažnim, toplim uvjetima i pod tlakom.
|
Škrob
|
1.2.15.
|
Tekućina od namakanja kukuruza (24)
|
Koncentrirana tekuća frakcija, koja nastaje namakanjem zrnja kukuruza.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 65 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|
1.2.16.
|
Silaža od kukuruza šećerca (24)
|
Suproizvod industrijske prerade kukuruza šećerca koji se sastoji od oklaska, komušine, osnovice zrnja, isjeckanih i ocijeđenih ili prešanih. Dobiva se sjeckanjem oklasaka kukuruza šećerca, komušine i listova s nešto zrnja kukuruza šećerca.
|
Sirovu vlakninu
|
1.2.17.
|
Drobljeni kukuruz bez klica (24)
|
Proizvod dobiven uklanjanjem klica iz drobljenog kukuruza. Sastoji se pretežno od dijelova endosperma i može sadržavati nešto kukuruznih klica i čestica vanjskog omotača.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.2.18.
|
Kukuruzna prekrupa (24)
|
Čvrsti, grubi komadi mljevenog kukuruza koji sadržavaju malu količinu posija ili klica ili ih ne sadržavaju.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.2.19.
|
Krmivo od brašna od kukuruznih klica (24)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje ulja ekstrakcijom od prerađenih kukuruznih klica. Samo ako je proizveden u integriranim objektima za drobljenje i rafiniranje, proizvod može sadržavati do:
—
|
1 % zbroja upotrijebljene zemlje za izbjeljivanje i pomoćnih sredstava za filtriranje (npr. dijatomejske zemlje, amorfnih silikata i silicijeva dioksida, filosilikata i celuloznih ili drvnih vlakana),
|
—
|
1,3 % sirovih lecitina,
|
|
Sirove bjelančevine
|
1.2.20.
|
Mješavina kukuruznih oklasaka
|
Zrnje i oklasci kukuruza.
|
|
1.2.21.
|
Mješavina kukuruznih oklasaka s komušinom
|
Zrnje, oklasci i komušina kukuruza.
|
|
1.3.1.
|
Proso
|
Zrnje Panicum miliaceum L.
|
|
1.4.1.
|
Zob
|
Zrnje Avena sativa L. i drugih uzgojenih sorti zobi.
|
|
1.4.2.
|
Oljuštena zob
|
Oljušteno zrnje zobi.
|
|
1.4.3.
|
Zobene pahuljice
|
Proizvod dobiven parenjem ili mikroniziranjem s pomoću infracrvene topline i valjanjem oljuštene zobi. Može sadržavati manji udio zobenih ljuski.
|
Škrob
|
1.4.4.
|
Zobeno krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom prerade prosijanog, oljuštenog zrnja zobi u zobenu kašu i brašno. Sastoji se pretežno od zobenih posija i nešto endosperma.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.4.5.
|
Zobene posije
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijanog zrnja oljuštene zobi. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjen veći dio endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.4.6.
|
Zobene ljuske
|
Proizvod dobiven tijekom ljuštenja zrnja zobi.
|
Sirovu vlakninu
|
1.4.7.
|
Zob, ekspandirana
|
Proizvod dobiven od mljevenog ili lomljenog zrnja zobi obradom u vlažnim, toplim uvjetima i pod tlakom.
|
Škrob
|
1.4.8.
|
Oljuštena zob
|
Očišćeno i oljušteno zrnje zobi.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.4.9.
|
Zobeno brašno
|
Proizvod dobiven mljevenjem zrnja zobi.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.4.10.
|
Zobeno krmno brašno od oljuštenog zrnja
|
Proizvod od zobi s visokim sadržajem škroba, dobiven nakon ljuštenja.
|
Sirovu vlakninu
|
1.4.11.
|
Zobeno krmivo
|
Proizvod dobiven tijekom prerade prosijanog, oljuštenog zrnja zobi u zobenu kašu i brašno. Sastoji se pretežno od zobenih posija i nešto endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.5.1.
|
Sjemenke kinoje, ekstrahirane
|
Očišćene cijele sjemenke biljke kinoje (Chenopodium quinoa Willd.) iz kojih je uklonjen saponin sadržan u vanjskom omotaču sjemenki.
|
|
1.6.1.
|
Lomljena riža
|
Dijelovi zrna riže vrste Oryza sativa L. čija je duljina manja od tri četvrtine duljine cijelog zrna. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Škrob
|
1.6.2.
|
Brušena riža
|
Oljuštena riža iz koje su brušenjem skoro potpuno uklonjene posije i klice. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Škrob
|
1.6.3.
|
Preželatinirana riža
|
Proizvod dobiven preželatinizacijom iz brušenih ili lomljenih zrna riže.
|
Škrob
|
1.6.4.
|
Ekstrudirana riža
|
Proizvod dobiven ekstrudiranjem rižinog brašna.
|
Škrob
|
1.6.5.
|
Rižine pahuljice
|
Proizvod dobiven pahuljičanjem preželatiniranog zrnja riže ili lomljenog zrnja.
|
Škrob
|
1.6.6.
|
Oljuštena riža
|
Prirodna riža (Oryza sativa L.) s koje je uklonjena samo ljuska. Pri ljuštenju i rukovanju može doći do određenog gubitka posija.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.6.7.
|
Mljevena riža za hranidbu životinja
|
Proizvod dobiven mljevenjem riže namijenjene hranidbi životinja, koji se sastoji od zelenih, kredastih ili nedozrelih zrna prosijanih tijekom brušenja oljuštene riže ili od normalnih oljuštenih zrna riže koja su žuta ili pjegava.
|
Škrob
|
1.6.8.
|
Rižino brašno
|
Proizvod dobiven mljevenjem brušene riže. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Škrob
|
1.6.9.
|
Brašno od oljuštene riže
|
Proizvod dobiven mljevenjem oljuštene riže. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.6.10.
|
Rižine posije
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od vanjskih slojeva zrna (perikarpa, sjemene ovojnice, jezgre, aleurona) s dijelovima klice. Riža može biti djelomično kuhana ili ekstrudirana.
|
Sirovu vlakninu
|
1.6.11.
|
Rižine posije s kalcijevim karbonatom
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od vanjskih slojeva zrna (perikarpa, sjemene ovojnice, jezgre, aleurona) s dijelovima klice. Može sadržavati do 23 % kalcijeva karbonata koji je upotrijebljen kao pomoćna tvar u procesu proizvodnje. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Sirovu vlakninu
Kalcijev karbonat
|
1.6.12.
|
Odmaštene rižine posije
|
Rižine posije koje nastaju u postupku ekstrakcije ulja.
|
Sirovu vlakninu
|
1.6.13.
|
Ulje iz rižinih posija
|
Ulje ekstrahirano iz stabiliziranih rižinih posija.
|
|
1.6.14.
|
Rižino krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje rižinog brašna i škroba suhim ili vlažnim mljevenjem i prosijavanjem. Sastoji se pretežno od škroba, bjelančevina, masti i vlakana. Riža može biti djelomično kuhana. Može sadržavati do 0,25 % natrija i do 0,25 % sulfata.
|
Škrob, ako je > 20 %
Sirove bjelančevine, ako su > 10 %
Sirovu mast, ako je > 5 %
Sirovu vlakninu
|
1.6.15.
|
Rižino krmno brašno s kalcijevim karbonatom
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od čestica aleuronskog sloja i endosperma. Može sadržavati do 23 % kalcijeva karbonata koji je upotrijebljen kao pomoćna tvar u procesu proizvodnje. Riža može biti djelomično kuhana.
|
Škrob
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
Sirovu vlakninu
Kalcijev karbonat
|
1.6.16.
|
Riža
|
Zrnje Oryza sativa L.
|
|
1.6.17.
|
Rižine klice
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od klica.
|
Sirovu mast
Sirove bjelančevine
|
1.6.18.
|
Pogača od rižinih klica5
|
Proizvod koji ostane nakon drobljenja rižinih klica radi istiskanja ulja.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
Sirovu vlakninu
|
1.6.20.
|
Rižine bjelančevine
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje škroba od riže vlažnim mljevenjem, prosijavanjem, odvajanjem, koncentriranjem i sušenjem.
|
Sirove bjelančevine
|
1.6.21.
|
Tekuće krmivo od riže
|
Koncentriran tekući proizvod dobiven vlažnim mljevenjem i prosijavanjem riže.
|
Škrob
|
1.6.22.
|
Riža, ekspandirana
|
Proizvod dobiven ekspandiranjem zrna riže ili lomljenih zrna.
|
Škrob
|
1.6.23.
|
Fermentirana riža
|
Proizvod dobiven fermentacijom riže.
|
Škrob
|
1.6.24.
|
Deformirana zrna riže, mljevena/kredasta riža, mljevena
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od deformiranih zrna i/ili kredastih zrna i/ili oštećenih zrna i/ili prirodno obojenih zrna (zelenih, crvenih, žutih) i/ili od normalnih oljuštenih zrna riže, cijelih ili lomljenih.
|
Škrob
|
1.6.25.
|
Mljevena nezrela riža
|
Proizvod dobiven tijekom brušenja riže, koji se sastoji uglavnom od nezrelih i/ili kredastih zrna.
|
Škrob
|
1.7.1.
|
Raž
|
Zrnje Secale cereale L.
|
|
1.7.2.
|
Raženo krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijane raži. Sastoji se pretežno od čestica endosperma, sa sitnim dijelovima vanjskog omotača i nešto ostalih dijelova zrna.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.7.3.
|
Raženo krmivo
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijane raži. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjeno manje endosperma nego kod raženih posija.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.7.4.
|
Ražene posije
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijane raži. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjen veći dio endosperma.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.8.1.
|
Sirak [Krmni sirak]
|
Zrnje/sjemenke Sorghum bicolor (L.) Moench.
|
|
1.8.2.
|
Sirak bijeli
|
Zrnje posebnih uzgojenih sorti sirka s bijelom ovojnicom zrna.
|
|
1.8.3.
|
Sirkovo krmivo
|
Osušeni proizvod dobiven tijekom odvajanja škroba sirka. Sastoji se pretežno od posija. Proizvod može sadržavati osušene ostatke iz vode za maceraciju, a mogu se dodati i klice.
|
Sirove bjelančevine
|
1.9.1.
|
Pir
|
Zrnje pira Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank ili Triticum monococcum L.
|
|
1.9.2.
|
Pirove posije
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od pira. Sastoji se pretežno od vanjskog omotača i nešto dijelova pirovih klica s nešto čestica endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.9.3.
|
Pirove ljuske
|
Proizvod dobiven tijekom ljuštenja zrnja pira.
|
Sirovu vlakninu
|
1.9.4.
|
Pirovo krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom prerade prosijanog, oljuštenog pira u pirovo brašno. Sastoji se pretežno od čestica endosperma sa sitnim dijelovima vanjskog omotača i nešto ostataka nakon prosijavanja zrnja.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.10.1.
|
Pšenoraž (tritikale)
|
Zrnje hibrida Triticum × Secale cereale L.
|
|
1.11.1.
|
Pšenica
|
Zrnje sorti Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i drugih uzgojenih sorti pšenice.
|
|
1.11.2.
|
Pšenični korjenčići
|
Proizvod dobiven pri klijanju pivarske pšenice i čišćenju slada, koji se sastoji od korjenčića, sitnih dijelova žitarica, ljuski i malih lomljenih zrna pivarske pšenice.
|
|
1.11.3.
|
Preželatinirana pšenica
|
Proizvod dobiven od mljevenih ili lomljenih zrna pšenice obradom u vlažnim, toplim uvjetima i pod tlakom.
|
Škrob
|
1.11.4.
|
Pšenično krmno brašno
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna od prosijanog zrnja pšenice ili oljuštenog pira. Sastoji se pretežno od čestica endosperma sa sitnim dijelovima vanjskog omotača i nešto ostataka nakon prosijavanja zrnja.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.11.5.
|
Pšenične pahuljice
|
Proizvod dobiven parenjem ili mikroniziranjem s pomoću infracrvene topline i valjanjem oljuštene pšenice. Može sadržavati manji udio pšenične ljuske.
|
Sirovu vlakninu
Škrob
|
1.11.6.
|
Pšenično krmivo
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna ili slada od prosijanog zrnja pšenice ili oljuštenog pira. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjeno manje endosperma nego kod pšeničnih posija.
|
Sirovu vlakninu
|
1.11.7.
|
Pšenične posije (25)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje brašna ili slada od prosijanog zrnja pšenice ili oljuštenog pira. Sastoji se pretežno od dijelova vanjskog omotača i čestica zrna iz kojih je uklonjen veći dio endosperma.
|
Sirovu vlakninu
|
1.11.8.
|
Pšenično sladno brašno, fermentirano
|
Proizvod koji se dobiva preradom pšenice u slad i fermentacijom pšenice i pšeničnih posija. Proizvod se potom suši i melje.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.11.10.
|
Pšenična vlakna
|
Vlakna ekstrahirana u preradi pšenice. Sastoji se pretežno od vlakana.
|
Vlagu, ako je udio < 60 % ili > 80 %
Ako je udio vlage < 60 %:
|
1.11.11.
|
Pšenične klice
|
Proizvod mljevenja brašna koji se uglavnom sastoji od pšeničnih klica, valjanih ili drukčije obrađenih, na kojima se još mogu nalaziti dijelovi endosperma i vanjskog omotača.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
|
1.11.12.
|
Fermentirane pšenične klice
|
Proizvod dobiven fermentacijom pšeničnih klica.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
|
1.11.13.
|
Pogača od pšeničnih klica5
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje ulja prešanjem pšeničnih klica (Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i drugih uzgojenih sorti pšenice te oljuštenog pira (Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum L.)) na kojima se mogu još nalaziti dijelovi endosperma i sjemene ovojnice.
|
Sirove bjelančevine
|
1.11.15.
|
Pšenične bjelančevine
|
Pšenične bjelančevine ekstrahirane tijekom proizvodnje škroba ili etanola, mogu biti djelomično hidrolizirane.
|
Sirove bjelančevine
|
1.11.16.
|
Pšenično glutensko krmivo
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje pšeničnog škroba i glutena. Sastoji se od posija iz kojih se mogu djelomično izdvojiti klice. Mogu se dodati topljivi ostaci pšenice, lomljeno pšenično zrnje i drugi proizvodi od škroba te proizvodi nastali tijekom rafiniranja ili fermentacije proizvoda od škroba.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 60 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|
1.11.18.
|
Vitalni pšenični gluten
|
Pšenične bjelančevine koje karakterizira visoka viskozna elastičnost kod hidracije, s najmanje 80 % bjelančevina (N × 6,25) i najviše 2 % pepela u suhoj tvari.
|
Sirove bjelančevine
|
1.11.19.
|
Tekući pšenični škrob
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje škroba/glukoze i glutena od pšenice.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 85 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.11.20.
|
Pšenični škrob koji sadržava bjelančevine, s djelomično izdvojenim šećerom
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje pšeničnog škroba koji se uglavnom sastoji od djelomično zašećerenog škroba, topljivih bjelančevina i drugih topljivih dijelova endosperma.
|
Sirove bjelančevine
Škrob
Ukupni šećer izražen kao saharoza
|
1.11.21.
|
Topljivi ostaci pšenice
|
Proizvod od pšenice dobiven nakon ekstrakcije bjelančevina i škroba vlažnim postupkom. Može biti hidroliziran.
|
Vlagu, ako je udio < 55 % ili > 85 %
Ako je udio vlage < 55 %:
|
1.11.22.
|
Koncentrat pšeničnog kvasca
|
Vlažni suproizvod dobiven nakon fermentacije pšeničnog škroba za proizvodnju alkohola.
|
Vlagu, ako je udio < 60 % ili > 80 %
Ako je udio vlage < 60 %:
|
1.11.23.
|
Ostaci pivarske pšenice nakon prosijavanja
|
Proizvod dobiven mehaničkim prosijavanjem (frakcioniranjem po veličini), koji se sastoji od malih zrna pšenice i frakcija zrna pšenice odvojenih prije postupka prerade u slad.
|
Sirovu vlakninu
|
1.11.24.
|
Ostaci pivarske pšenice i slada
|
Proizvod koji se sastoji od frakcija zrna pšenice i slada odvojenih tijekom proizvodnje slada.
|
Sirovu vlakninu
|
1.11.25.
|
Ljuske pivarske pšenice
|
Proizvod dobiven čišćenjem pivarske pšenice, koji se sastoji od frakcija ljuski i sitnih ostataka.
|
Sirovu vlakninu
|
1.11.26.
|
Pšenični aleuron
|
Proizvod dobiven odvajanjem aleuronskog sloja od pšeničnih posija.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu vlakninu
|
1.12.2.
|
Brašno od žitarica (23)
|
Brašno od mljevenih žitarica.
|
Škrob
Sirovu vlakninu
|
1.12.3.
|
Koncentrirane bjelančevine žitarica (23)
|
Koncentrirani i osušeni proizvod dobiven od zrnja žitarica nakon izdvajanja škroba fermentacijom kvasca.
|
Sirove bjelančevine
|
1.12.4.
|
Ostaci zrnja žitarica nakon prosijavanja (23)
|
Proizvodi dobiveni mehaničkim prosijavanjem (frakcioniranjem po veličini) koji se sastoje od malih zrna i frakcija zrna, koja mogu biti proklijala, odvojenih prije daljnje prerade žitarica. Proizvodi sadržavaju više sirove vlaknine (npr. ljuski) nego nefrakcionirane žitarice.
|
Sirovu vlakninu
|
1.12.5.
|
Žitne klice (23)
|
Proizvod mljevenja brašna i proizvodnje škroba koji se sastoji pretežno od žitnih klica, valjanih ili drukčije obrađenih, na kojima se još mogu nalaziti dijelovi endosperma i vanjskog omotača.
|
Sirove bjelančevine
Sirovu mast
|
1.12.6.
|
Sirup od destilacijskih ostataka žita (23)
|
Proizvod od žita dobiven isparivanjem koncentriranog ostatka žita iz postupka fermentiranja i destilacije žita upotrijebljenog u proizvodnji alkohola.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 70 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|
1.12.7.
|
Vlažni žitni trop (23)
|
Vlažan proizvod proizveden kao kruta frakcija centrifugiranjem i/ili filtriranjem ostataka žita iz postupka fermentiranja i destilacije žita upotrijebljenog u proizvodnji alkohola.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.12.8.
|
Koncentrirani topljivi trop (23)
|
Vlažan proizvod dobiven tijekom proizvodnje alkohola fermentiranjem i destilacijom žitnog koma i šećernog sirupa nakon odvajanja posija i glutena. Može sadržavati mrtve stanice i/ili dijelove fermentacijskih mikroorganizama.
Može sadržavati do 4 % kalija uz udio vlage od 12 %.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
sirove bjelančevine, ako su > 10 %
|
1.12.9.
|
Zrnje i topljivi ostaci iz destilacije (23)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje alkohola fermentiranjem i destilacijom žitnog koma i/ili drugih proizvoda koji sadržavaju škrob i šećer. Može sadržavati mrtve stanice i/ili dijelove fermentacijskih mikroorganizama. Može sadržavati 2 % sulfata i/ili do 2 % kalija uz udio vlage od 12 %.
|
Vlagu, ako je udio < 60 % ili > 80 %
Ako je udio vlage < 60 %:
|
1.12.10.
|
Osušeni destilacijski trop (23)
|
Proizvod dobiven tijekom destilacije alkohola sušenjem krutih suproizvoda fermentiranog žita. Može sadržavati do 2 % kalija uz udio vlage od 12 %.
|
Sirove bjelančevine
|
1.12.11.
|
Destilacijski tamni trop (23) [Osušeni destilacijski trop i topljivi ostaci (23)]
|
Proizvod dobiven tijekom destilacije alkohola sušenjem krutih suproizvoda fermentiranog žita kojima se dodaje sirup od ostataka fermentirane sladne tekućine ili ispareni destilacijski ostaci. Može sadržavati do 2 % kalija uz udio vlage od 12 %.
|
Sirove bjelančevine
|
1.12.12.
|
Pivarski trop (23)
|
Proizvod dobiven tijekom proizvodnje piva koji se sastoji od suproizvoda sladnih i nesladnih žitarica te drugih proizvoda koji sadržavaju škrob, a može sadržavati i hmelj. Obično se stavlja na tržište u vlažnom stanju, ali se može prodavati i u osušenom stanju. Može sadržavati do 0,3 % dimetil polisiloksana, do 1,5 % enzima i do 1,8 % bentonita.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.12.13.
|
Sladni trop (23)
|
Kruti proizvod dobiven tijekom proizvodnje viskija od žitarica. Sastoji se od suproizvoda žitarica prerađenih u slad nakon ekstrakcije vrućom vodom. Obično se stavlja na tržište u vlažnom stanju nakon što se ekstrakt izdvoji taloženjem.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.12.14.
|
Filtrirani sladni trop
|
Kruti proizvod dobiven tijekom proizvodnje piva, ekstrakta slada i viskija. Sastoji se od suproizvoda mljevenog slada nakon ekstrakcije vrućom vodom i eventualno drugih dodataka koji su bogati šećerom ili škrobom. Obično se stavlja na tržište u vlažnom stanju nakon što se ekstrakt izdvoji prešanjem.
|
Vlagu, ako je udio < 65 % ili > 88 %
Ako je udio vlage < 65 %:
|
1.12.15.
|
Ostaci fermentirane sladne tekućine [Pot ale]
|
Proizvod koji ostaje nakon prvog destilata u kotlu za destilaciju pri proizvodnji viskija ili alkohola.
|
Sirove bjelančevine, ako su > 10 %
|
1.12.16.
|
Sirup od ostataka fermentirane sladne tekućine [Pot ale sirup]
|
Proizvod od prvog destilata koji nastaje isparivanjem taloga koji je ostao u kotlu za destilaciju pri proizvodnji viskija ili alkohola.
|
Vlagu, ako je udio < 45 % ili > 70 %
Ako je udio vlage < 45 %:
|