16.9.48 Prilog 1. – Tehničke definicije i kriteriji
Narodne Novine, 61/2009
Sukladno članku 2. stavku 4. i članku 7. ovoga Pravilnika, tehničke definicije i kriteriji su sljedeći:
(1) Etilni alkohol poljoprivrednoga podrijetla
Etilni alkohol poljoprivrednoga podrijetla ima sljedeća obilježja:
(a) senzorska svojstva: ne smije se osjetiti miris i okus drugačiji od onoga koji potječe od upotrijebljenih sirovina;
(b) minimalna alkoholna jakost: 96,0 % vol.;
(c) maksimalni udio ostataka:
(i) ukupna kiselost (izražena kao octena kiselina): 1,5 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(ii) esteri (izraženi kao etil acetat): 1,3 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(iii) aldehidi (izraženi kao acetaldehid): 0,5 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(iv) viši alkoholi (izraženi kao 2-metilpropan-1-ol): 0,5 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(v) metanol: 30 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(vi) suhi ekstrakt: 1,5 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola,
(vii) hlapive baze koje sadrže dušik: 0,1 grama po hektolitru preračunato na100 % vol. alkohola,
(viii) furfural: ne smije sadržavati.
(2) Destilat poljoprivrednoga podrijetla
Destilat poljoprivrednoga podrijetla je alkoholna tekućina proizvedena destilacijom prevrelih poljoprivrednih sirovina koja nema svojstva etilnoga alkohola ili jakog alkoholnog pića, ali još uvijek…