danas je 28.4.2024

Input:

Pravilnik o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje

22.9.2022, Izvor: Narodne novine

Na temelju članka 10. stavka 17. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (»Narodne novine«, broj 83/22), ministrica poljoprivrede uz suglasnost glavnog državnog inspektora donosi

PRAVILNIK O UČESTALOSTI UZORKOVANJA TRUPOVA, MLJEVENOG MESA I MESNIH PRIPRAVAKA TE UVJETIMA I NAČINU SMANJENJA BROJA ELEMENTARNIH JEDINICA UZORKA U OBJEKTIMA MANJEG KAPACITETA PROIZVODNJE

Područje primjene

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom se propisuje učestalost uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjeti i načini smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje, a u odnosu na zahtjeve propisane Uredbom Komisije (EZ) 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu (SL L 338, 22. 12. 2005.), kako je posljednji puta izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2020/205 (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) 2073/2005).

(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na mljeveno meso kojeg subjekt u poslovanju s hranom (u daljnjem tekstu: SPH) melje iz usluge neposredno krajnjem potrošaču niti na mesne pripravke koje SPH termički obrađuje prije stavljanja na tržište.

Učestalost uzorkovanja

Članak 2.

(1) U skladu s Poglavljem 3. Prilogom I. Uredbe (EZ) 2073/2005 učestalost uzimanja uzoraka može biti smanjena u odobrenim objektima, ako je to opravdano na temelju analize rizika i u skladu s time odobreno od nadležnog tijela, i to u:

– objektima za klanje goveda, konja, svinja, ovaca ili koza čiji godišnji kapaciteti klanja ne prelaze 7.000 (sedamtisuća) goveda ili konja, odnosno 15.000 (petnaesttisuća) svinja, ovaca ili koza, a na način propisan u Prilogu 1. A ovoga Pravilnika

– objektima za klanje peradi čiji godišnji kapaciteti ne prelaze 1.000.000 (milijun) brojlera, odnosno 100.000 (stotisuća) pura, a na način propisan u Prilogu 1. B ovoga Pravilnika

– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka čiji mjesečni kapaciteti proizvodnje ne prelaze 10 (deset) tona mljevenog mesa ili mesnih pripravaka, a na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika

– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove a čiji mjesečni kapaciteti ne prelaze jednu tonu, na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.

(2) Godišnji kapaciteti proizvodnje za objekte iz stavka 1. ovoga članka određuju se:

– kod novootvorenih objekata po predviđenom, odnosno, mogućem godišnjem kapacitetu ovisno o vrsti objekta

– za sve ostale objekte, prema kapacitetu u proteklih 12 mjeseci ili protekloj kalendarskoj godini rada objekta.

(3) Mjesečni kapacitet proizvodnje računa se tako da se godišnji kapacitet proizvodnje podijeli sa brojem 12.

(4) Pri dobivanju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka, prilikom ispitivanja, SPH je dužan ponovno uzimati uzorke prema početnoj učestalosti uzorkovanja propisanoj u Prilozima 1., 2. ili 3. ovoga Pravilnika.

Broj elementarnih jedinica uzorka

Članak 3.

(1) SPH koji proizvode mljeveno meso i mesne pripravke, a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje mljevenog mesa ili mesnih pripravaka ne prelazi pet tona mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika.

(2) SPH koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove (tatarski biftek i sl.), a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje ne prelazi 500 kg mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241 od 17. rujna 2015., str. 1.).

Članak 5.

Prilozi 1, 2, i 3 tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.

Članak 6.

SPH koji su smanjili učestalost uzorkovanja prema Pravilniku o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje (»Narodne novine«, br. 30/10 i 38/12), a za Campylobacter spp. prema Uredbi 2073/2005 sa svim izmjenama i dopunama, nisu dužni provesti novo početno uzorkovanje, osim u slučaju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka.

Članak 7.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje (»Narodne novine«, br. 30/10 i 38/12).

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/20-01/205

Urbroj: 525-09/576-22-32

Zagreb, 12. rujna 2022.

Ministrica poljoprivrede
Marija Vučković, v. r.

PRILOG 1

A. Učestalost uzorkovanja u klaonicama s trupova goveda, svinja, ovaca, koza i konja ovisno o kapacitetima