I. OPĆE ODREDBE
Područje primjene
Članak 1.
Ovim Pravilnikom se propisuju postupci evidentiranja subjekata u poslovanju s hranom i pripadajućih objekata te način vođenja i ažuriranja elektroničkog Registra subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije Državnog inspektorata (dalje u tekstu: sanitarna inspekcija).
Pojmovnik
Članak 2.
Pojmovi u smislu ovoga Pravilnika imaju jednako značenje kao pojmovi definirani Zakonom o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (dalje u tekstu: Zakon) i propisima iz područja sigurnosti hrane.
Nadležno tijelo
Članak 3.
Državni inspektorat evidentira subjekte u poslovanju s hranom i pripadajuće objekte, uspostavlja, vodi i redovito ažurira Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije u elektroničkom obliku (dalje u tekstu: Registar).
Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije
Članak 4.
(1) Registar je elektronički sustav u kojem se evidentiraju opći podaci subjekata u poslovanju s hranom s pripadajućim objektima i sastavni je dio središnjega informacijskog sustava sanitarne inspekcije.
(2) Registar iz stavka 1. ovoga članka je djelomično javan, pri čemu se objavljuju sljedeći podaci iz Registra: naziv i adresa objekta/subjekta i vrsta djelatnosti, a isti je dostupan na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.
(3) Podaci koji su evidentirani i upisani u Registar te javno dostupni služe kao dokaz da je postupak evidencije proveden te da upisani subjekt u poslovanju s hranom i pripadajući objekti imaju aktivan status u Registru.
II. POSTUPAK EVIDENTIRANJA SUBJEKTA I PRIPADAJUĆIH OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA DJELATNOST S HRANOM
Prijava na javni portal
Članak 5.
(1) Subjekt u poslovanju s hranom koji sukladno članku 75. Zakona podliježe obavezi evidencije podnosi obavijest za evidentiranje subjekta u poslovanju s hranom i pripadajućim objektima isključivo elektroničkim putem, odnosno putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije koji je dostupan na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.
(2) Prijava u javni portal središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije u svrhu podnošenja obavijesti provodi se putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) korištenjem vjerodajnica značajne razine sigurnosti s liste vjerodajnica prihvaćenih na portalu e-Građani.
(3) Odgovorna osoba subjekta u poslovanju s hranom može ovlastiti jednu ili više osoba za postupke evidentiranja subjekata i pripadajućih objekata.
Popunjavanje obaveznih podataka
Članak 6.
(1) Prilikom podnošenja elektroničke obavijesti iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika obavezno je u aplikaciji popuniti sljedeće podatke za subjekt:
– naziv, sjedište i OIB pravne ili fizičke osobe koja obavlja djelatnost poslovanja s hranom
– naziv i adresa OPG-a/obrta, ukoliko se podnosi obavijest za evidentiranje obrta ili OPG-a
– odgovorna osoba subjekta
– kontakt podaci s adresom elektroničke pošte.
(2) Ukoliko subjekt u poslovanju s hranom ne posjeduje objekt u kojem se obavlja djelatnost s hranom, prilikom podnošenja obavijesti u aplikaciji popunjava podatak o vrsti djelatnosti subjekta, sukladno kategorijama navedenima u članku 8. ovoga Pravilnika.
(3) Prilikom podnošenja elektroničke obavijesti iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika obavezno je u aplikaciji popuniti sljedeće podatke za objekt:
– naziv i adresa objekta
– djelatnost objekta, odnosno kategoriju/potkategoriju objekta
– kontakt podaci s adresom elektroničke pošte.
Kategorije objekata
Članak 7.
(1) Subjekti u…