danas je 21.11.2024

Input:

Pravilnik o načinu evidentiranja i vođenju Registra subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije Državnog inspektorata

2.9.2022, Izvor: Narodne novine

I. OPĆE ODREDBE

Područje primjene

Članak 1.

Ovim Pravilnikom se propisuju postupci evidentiranja subjekata u poslovanju s hranom i pripadajućih objekata te način vođenja i ažuriranja elektroničkog Registra subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije Državnog inspektorata (dalje u tekstu: sanitarna inspekcija).

Pojmovnik

Članak 2.

Pojmovi u smislu ovoga Pravilnika imaju jednako značenje kao pojmovi definirani Zakonom o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (dalje u tekstu: Zakon) i propisima iz područja sigurnosti hrane.

Nadležno tijelo

Članak 3.

Državni inspektorat evidentira subjekte u poslovanju s hranom i pripadajuće objekte, uspostavlja, vodi i redovito ažurira Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije u elektroničkom obliku (dalje u tekstu: Registar).

Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije

Članak 4.

(1) Registar je elektronički sustav u kojem se evidentiraju opći podaci subjekata u poslovanju s hranom s pripadajućim objektima i sastavni je dio središnjega informacijskog sustava sanitarne inspekcije.

(2) Registar iz stavka 1. ovoga članka je djelomično javan, pri čemu se objavljuju sljedeći podaci iz Registra: naziv i adresa objekta/subjekta i vrsta djelatnosti, a isti je dostupan na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.

(3) Podaci koji su evidentirani i upisani u Registar te javno dostupni služe kao dokaz da je postupak evidencije proveden te da upisani subjekt u poslovanju s hranom i pripadajući objekti imaju aktivan status u Registru.

II. POSTUPAK EVIDENTIRANJA SUBJEKTA I PRIPADAJUĆIH OBJEKATA U KOJIMA SE OBAVLJA DJELATNOST S HRANOM

Prijava na javni portal

Članak 5.

(1) Subjekt u poslovanju s hranom koji sukladno članku 75. Zakona podliježe obavezi evidencije podnosi obavijest za evidentiranje subjekta u poslovanju s hranom i pripadajućim objektima isključivo elektroničkim putem, odnosno putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije koji je dostupan na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.

(2) Prijava u javni portal središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije u svrhu podnošenja obavijesti provodi se putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) korištenjem vjerodajnica značajne razine sigurnosti s liste vjerodajnica prihvaćenih na portalu e-Građani.

(3) Odgovorna osoba subjekta u poslovanju s hranom može ovlastiti jednu ili više osoba za postupke evidentiranja subjekata i pripadajućih objekata.

Popunjavanje obaveznih podataka

Članak 6.

(1) Prilikom podnošenja elektroničke obavijesti iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika obavezno je u aplikaciji popuniti sljedeće podatke za subjekt:

– naziv, sjedište i OIB pravne ili fizičke osobe koja obavlja djelatnost poslovanja s hranom

– naziv i adresa OPG-a/obrta, ukoliko se podnosi obavijest za evidentiranje obrta ili OPG-a

– odgovorna osoba subjekta

– kontakt podaci s adresom elektroničke pošte.

(2) Ukoliko subjekt u poslovanju s hranom ne posjeduje objekt u kojem se obavlja djelatnost s hranom, prilikom podnošenja obavijesti u aplikaciji popunjava podatak o vrsti djelatnosti subjekta, sukladno kategorijama navedenima u članku 8. ovoga Pravilnika.

(3) Prilikom podnošenja elektroničke obavijesti iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika obavezno je u aplikaciji popuniti sljedeće podatke za objekt:

– naziv i adresa objekta

– djelatnost objekta, odnosno kategoriju/potkategoriju objekta

– kontakt podaci s adresom elektroničke pošte.

Kategorije objekata

Članak 7.

(1) Subjekti u