4.2 Podjela nadležnosti za provedbu službenih kontrola hrane – Članak 14.
Kristian Plazonić, dipl. iur.
(1) Službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane provode:
a) na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti:
– hrane životinjskog podrijetla, veterinarska inspekcija, osim na ribarskim plovilima i iskrcajnim mjestima u kojem je slučaju nadležna ribarska inspekcija u skladu s posebnim propisima iz područja ribarstva
– hrane biljnog podrijetla, poljoprivredna inspekcija
b) na razini proizvodnje, prerade i prometa:
– hrane životinjskog podrijetla, veterinarska inspekcija
– hrane neživotinjskog podrijetla, sanitarna inspekcija
– hrane koja sadržava sastojke životinjskog i neživotinjskog podrijetla, sanitarna inspekcija, a u slučaju izvoza u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane (SL L 31, 1. 2. 2002.), sanitarna i veterinarska inspekcija
c) na razini maloprodaje sanitarna inspekcija, osim u objektima registriranim u skladu s člankom 72. ovoga Zakona za koje je nadležna veterinarska inspekcija
d) pri uvozu:
− hrane životinjskog podrijetla, granična veterinarska inspekcija
− hrane neživotinjskog podrijetla, granična sanitarna inspekcija
− hrane koja sadržava sastojke životinjskog i neživotinjskog podrijetla, granična veterinarska inspekcija prema posebnom propisu o hrani koja podliježe obveznom veterinarskom pregledu i granična sanitarna inspekcija.
(2) Službene kontrole standarda kvalitete i zahtjeva kvalitete hrane provodi:
a) na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, poljoprivredna inspekcija
b) na razini proizvodnje i prerade hrane bez obzira na podrijetlo, poljoprivredna inspekcija
c) na razini maloprodaje hrane bez obzira na podrijetlo, poljoprivredna inspekcija
d) pri uvozu hrane bez obzira na podrijetlo, poljoprivredna inspekcija, u carinskim skladištima ili na mjestu odredišta.
(3) Službene kontrole označivanja hrane s aspekta sigurnosti hrane provode nadležne inspekcije prema podjeli nadležnosti iz stavka 1. ovoga članka, a službene kontrole označivanja alergena na razini maloprodaje, osim ugostiteljstva i institucionalnih kuhinja, provodi poljoprivredna inspekcija prema ovome Zakonu i posebnim propisima iz područja informiranja potrošača o hrani.
(4) Službene kontrole označivanja hrane s aspekta…