19.1.3 Članak 3. – Pojmovnik
Narodne novine, 32/2019
1) Pojedini pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeće značenje:
a) mošt podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda: mošt, djelomično fermentirani mošt, djelomično fermentirani mošt ekstrahiran iz prosušenog grožđa, koncentrirani mošt, rektificirani koncentrirani mošt, a koji u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u Prilogu VII. dijelu II. točkama 10. do 14. Uredbe (EU) br. 1308/2013
b) vino podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda od vinove loze: vino, mlado vino u fermentaciji, likersko vino, pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, biser vino, gazirano biser vino, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa, a koje u primjeni u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u Prilogu VII. dijelu II. točkama 1. do 9. te točkama 15. i 16. Uredbe (EU) br. 1308/2013
c) voćno vino je piće proizvedeno fermentacijom soka ili pulpe svježeg i za to pripremljenog koštičavog, jezgričavog, jagodičastog, bobičastog ili ostalog voća, isključujući vinsko i stolno grožđe
d) aromatizirani proizvodi od vina su skupina proizvoda dobivena aromatiziranjem vina koja ispunjava sve uvjete za te proizvode utvrđene u članku 3. Uredbe (EU) br. 251/2014
e) nusproizvod je fermentirani masulj, komina ili talog koji nastaju kao ostatak u proizvodnji vina ili bilo koje druge prerade grožđa
f) stavljanje na tržište je držanje ili izlaganje radi prodaje, oglašavanje i…