17.3.8 Članak 12. – Označivanje, reklamiranje i prezentiranje hrane
Tomislava Furčić, dipl.iur.
(1) U svrhu provedbe članka 16. Uredbe (EZ) br. 178/2002 ministar nadležan za poljoprivredu donosi propise o označivanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te označivanju hranjivih vrijednosti hrane.
(2) U svrhu provedbe članaka 16., 17. i 18. Uredbe (EZ) br. 1760/2000 ministar nadležan za poljoprivredu propisom uređuje neobavezni sustav označivanja goveđeg mesa, a posebice postupak odobravanja specifikacije i ovlašćivanje neovisnog kontrolnog tijela.
Potrošači moraju biti potpuno i točno te na jasan i nedvosmislen način informirani o hrani koja je stavljena na tržište i koja im se nudi kako bi im se taj način omogućio izbor hrane koju će kupiti i konzumirati. Informacije o hrani moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču.
Uredba (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani u članku 7. definira načelo prakse poštenog informiranja sukladno kojem načelu informacije o hrani ne smiju biti obmanjujuće, a posebno:
(a) glede karakteristika hrane, posebno njezine prirode, identiteta,…