danas je 26.4.2024

Input:

17.3.6 Članak 10. - Opći zahtjevi propisa o hrani

1.1.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

17.3.6 Članak 10. – Opći zahtjevi propisa o hrani

Tomislava Furčić, dipl.iur.


(1) Tijela nadležna za provedbu službenih kontrola iz članka 32. stavka 1. ovoga Zakona, odnosno osobe ovlaštene za provedbu službenih kontrola, prema podjeli nadležnosti za provedbu službenih kontrola iz posebnog propisa o službenim kontrolama, ovlaštene su odlučivati da li se hrana smatra sigurnom u skladu s člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002.

(2) U smislu članka 14. stavka 2. podstavka a) Uredbe (EZ) br. 178/2002 hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra se hrana koja je zdravstveno neispravna jer:

– ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane prema posebnim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu;

– sadrži ostale patogene mikroorganizme, mikroorganizme koji nisu patogeni i parazite za koje je procjenom rizika utvrđen rizik za zdravlje ljudi;

– postoje dokazi da je putem te hrane došlo do trovanja ljudi;

– sadrži kontaminante koji prelaze najveće dopuštene količine propisane posebnim propisima;

– sadrži prehrambene aditive i arome