danas je 20.4.2024

Input:

16.16 Provedbena uredba Komisije (EU) br. 828/2014 o zahtjevima za informiranje potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani

1.1.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

16.16 Provedbena uredba Komisije (EU) br. 828/2014 o zahtjevima za informiranje potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani

Eur-Lex

Provedena uredba Komisije (EU) br. 828/2014

od 30. srpnja 2014.

o zahtjevima za informiranje potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u grani.

EUROPSKA KOMISIJA,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, a posebno njezin članak 36. stavak 3. točku (d),

budući da:

(1) Osobe oboljele od celijakije boluju od trajne intolerancije na gluten. Pšenica (tj. sve vrste Triticum, poput durum (tvrde) pšenice, pira i pšenice khorasan), raž i ječam vrste su žitarica koje prema znanstvenim spoznajama sadržavaju gluten. Gluten prisutan u tim žitaricama može kod osoba intolerantnih na gluten prouzročiti razna štetna djelovanja na zdravlje. Stoga te osobe trebaju izbjegavati konzumaciju glutena.

(2) Informacije o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani trebale bi osobama intolerantnim na gluten pomoći da prepoznaju i odaberu raznovrsnu prehranu kada se hrane unutar ili izvan kuće.

(3) Uredbom Komisije (EZ) br. 41/2009 utvrđuju se usklađena pravila o informiranju potrošača u pogledu odsutnosti ("bez glutena“) ili smanjene prisutnosti glutena ("vrlo mali sadržaj glutena“) u hrani. Znanstveni podaci temelj su za pravila te